onsdag 15 juli 2015

Paleo vs. Vegan Diet samt näringsbrist

Här har vi en video från en kanal med namnet "Dr. Josh Axe. Väldigt intressant video som jämför "Paleo", som utgår ifrån vad man tror att våra nomadiska jagande förfader åt( men kan också generaliseras till en vanlig "allätande" diet) och Vegan dieten.

En intressant sak som "Dr. Axe" tar upp i videon är underskott av olika vitaminer och mineraler som, enligt honom är mer eller mindre oundvikliga, när man följer en vegan diet. Han tar upp som exempel på vitaminbrister och mineralämnesbrister hos veganer; B12, aminosyrabrist(ofullständigt proteinintag), zink och vitamin D.

Det intressanta med detta är att det är till stor del en lögn, baserat på den kunskap jag besitter. Veganer kan få i sig B12 genom till exempel sojaprodukter eller ta B12 kosttillskott om man finner det lättare. Aminosyrabrist är också något som är lätt att undvika genom användningen av finurliga hemsidor och appar, så som http://nutritiondata.self.com, där de ger fullständig information om fruktens/grönsakens/whateveryouareeatings näringsinnehåll och aminosyrasammansättning. Gällande zink så motiveras den potentiella bristen av fytinsyra som finns i många växter och hämmar upptagningen av mineralämnen så som zink och järn, järn finns dock rikligt i till exempel spenat och zink finns i nötter, ärtor, ris, vetekli, etc. Om detta inte räcker så kan även zink tas som kosttillskott, men av de veganer som jag har stött på genom youtube och resten av internet så har jag inte hört att någon har haft problem med just detta.Vitamin D känns som en "nobrainer". Gå ut i solen!

Många av dessa förutfattade meningar om veganism, enligt veganer själva, bygger på okunskap och oviljan att se något från ett annat perspektiv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar